Vielä ehdit Heurekan Maan alle -näyttelyyn

Tiedekeskus Heurekassa 20.9. asti jatkuva geologiasta, kaivoksista ja maanalaisesta rakentamisesta kertova näyttely vastaa muun muassa kysymyksiin: Mistä kivet koostuvat ja mitä erilaisia mineraaleja tarvitaan älypuhelimen valmistamiseen? Entä kuinka maanalainen rakentaminen vaikuttaa arkielämäämme? Teemat limittyvät toisiinsa ihmisen, tekniikan, ympäristön ja tutkimuksen näkökulmista. Yksi näyttelyn kantavista ajatuksista on maanalaisen toiminnan vaikutus yksittäisten ihmisten jokapäiväiseen elämään.

Antti Ikonen Saanio & Riekkolasta oli mukana tämän näyttelyn tieteellisessä neuvottelukunnassa.
– Tieteellinen neuvottelukunta keskittyi ideoimaan näyttelyn aiheita ja oli mielenkiintoista kuulla laajan koko alaa edustavan ryhmän ajatukset – näyttelyynhän pystyttiin lopulta mahduttamaan vain osa hienoista ideoista, Antti Ikonen kertoo.

Saanio & Riekkolan Emmi Eroma ja Kalle Hollmén osallistuivat näyttelyyn kehitetyn maanalaisen tilan suunnittelupelin kehittämiseen. – Halusimme pelin avulla tuoda esille kolme kalliorakennussuunnittelun kannalta tärkeää asiaa: asutun ympäristön huomioiminen rakentamisen ja käytön aikana, ennakkotutkimukset ja niiden tulosten huomioiminen suunnittelussa sekä rakentamiskustannusten hallinta. Kalliorakennustekniset detaljit sekä varsinainen insinöörisuunnittelu haluttiin jättää pois, Hollmén kuvaa.

Visio pelistä ja sen toiminnasta sekä lopullinen toteutus tuli Heurekan omalta suunnittelutiimiltä. Suunnittelupelin kehittämisryhmä kokoontui useampia kertoja. Näissä tapaamisissa pohdittiin eri vaihtoehtoja ja niiden ratkaisuja sekä riippuvuussuhteita. Peliä suunniteltiin pitkään vain perusnäkymän avulla ja toteutus peliksi tapahtuikin vasta hyvin lopussa. – Vaikka tiettyä yksinkertaistusta oli pakko tehdä, painotti Heurekan suunnittelutiimi kuitenkin sitä, että pelissä esitettyjen asioiden tulee olla oikein myös alan asiantuntijan mielestä, Hollmén jatkaa.

Näyttely avaa maanalaista rakentamista hienosti. Helsinki on tiettävästi maailman ainoa kaupunki, jolla on maanalainen yleiskaava. Kaava mahdollistaa maanalaisten tilojen kokonaisvaltaisen suunnittelun ja rakentamisen. Näyttelyssä tutustutaan maanalaisten tilojen suunnitteluun ja rakentamiseen ja tutkitaan tilojen erilaisia käyttömahdollisuuksia. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä meneillään useita isoja ja valmistuttuaan merkittävästi ihmisten arkielämään vaikuttavia maanalaisia rakennusprojekteja, kuten Länsimetron tunneleiden ja asemien sekä Keskuspuiston alittavan joukkoliikennetunnelin rakentaminen.

Käy tutustumassa näyttelyyn: http://www.heureka.fi/fi/maan-alle

Kuva: Heureka

A-Insinöörit

Saanio & Riekkola Oy, Laulukuja 4, 00420 HELSINKI, puhelin 09 530 6540, faksi 09 566 3354
Sähköposti (toimisto) saanio.riekkola@sroy.fi Sähköposti (työntekijät) etunimi.sukunimi@sroy.fi