Rekrytointi

Saanio & Riekkola työnantajana -kertomuksia

Kari Äikäs, projektipäällikkö, kalliotekniikkaosaston vetäjä

Kiinnostus luonnontieteisiin vei Porvoosta ylioppilaaksi kirjoittaneen Karin Helsingin yliopistoon opiskelemaan geologiaa, kemiaa, geofysiikkaa ja tilastomatematiikkaa. Työura käynnistyi erinäisillä malminetsintään liittyvillä töillä, jonka jälkeen Kari sai viideksi vuodeksi pestin Teknillisen Korkeakoulun silloiseen louhintatekniikan laboratorioon kaivosteollisuuteen ja louhintatekniikkaan liittyviin projekteihin. Projektitöiden ohella Kari opiskeli kalliotekniikan ammattiaineet ja suoritti tekniikan lisensiaatin loppututkinnon vuonna 1985.

– Tutkailtuani TKK:n jälkeen työmarkkinoiden tarjontaa päätin ottaa yhteyttä Saanio & Riekkolaan. Toimiston perustajan Veli Saanion nimi oli tuttu alan kirjallisuudesta ja TKK:n luennoilta. Kävin esittäytymässä ja minulle tarjottiin siltä istumalta paikkaa Ruoholahden metron suunnittelutiimiin. Projekti käynnistyi osaltani vuoden 1986 alussa ja töitä luvattiin alussa kahdeksi vuodeksi, mutta 80-luvun lopulla elettiin voimakasta kasvun aikaa ja lisääntyvien projektien myötä työsuhteeni vakiintui nopeasti. Olen saanut toimia näiden 25 vuoden aikana hyvin monessa eri roolissa, milloin projektipäällikön, milloin vastaavan kalliorakennussuunnittelijan, teknisen asiantuntijan tai pääsuunnittelijan tehtävissä. Työt ovat vieneet minua jopa Etelä-Koreaan saakka. Nyt 5 miljoonaa kuutiometriä kokeneempana ympyrä on sulkeutunut, kun jatkan parhaillaan suunnittelua Länsimetron parissa siitä mihin Ruoholahden metroprojekti aikanaan päättyi.

Selitykseksi pitkälle työsuhteelle Kari mainitsee alan poikkitieteellisyyden, joka tarjoaa sopivasti älyllisiä haasteita. Pelkkä raha ei sinänsä motivoi. Hän kehuu myös toimiston ilmapiiriä rennoksi, mikä saattaa hyvinkin olla teekkarihenkisen "jäynäjohtamisen" ansiota – mene ja tiedä. Monista persoonallisuuksista koostuva yhteisö tarjoaa päivittäin uusia näkökulmia sekä mahdollisuuksia ajatustenvaihtoon ja itsensä kehittämiseen.

Heta Lampinen, geologi

Geologiksi Turun yliopistosta valmistunut Heta Lampinen aloitti työuransa Posiva Oy:n geologina Olkiluodossa. Sydämensä rugbylle menettänyt sporttinen Heta alkoi kuitenkin kaivata ympäristönvaihdosta ja parempia mahdollisuuksia lajinsa harrastamiseen. Vaihtoehtojen joukosta nousi esiin Insinööritoimisto Saanio & Riekkola Oy, joka on yksi Posivan tärkeistä yhteistyökumppaneista. Hetalla ei ollut mitään käsitystä siitä, millaisia työtehtäviä Saanio & Riekkolalla olisi hänelle tarjota, mutta otti rohkeasti vastaan hänelle tarjotun työpaikan.

Malmigeologiaan erikoistunutta Hetaa mietitytti aluksi suoraviivaisen käytöksensä soveltuvuutta mielestään jäyhään insinöörimaailmaan, mutta huoli osoittautui täysin turhaksi hänen havaitessa toimiston suvaitsevan ja kannustavan ilmapiirin. Hetaa miellyttää rauhallinen työrytmi ja asioihin syventyminen. Toisaalta projektit vaativat myös ennakkoluulotonta ja innovatiivista suhtautumista, mikä pitää hereillä ja estää paikalleen jämähtämisen.

– Minuun vetosi Saanio & Riekkolassa sen dynaamisuus ja epäbyrokraattisuus. Toimenkuvani oli alussa vähän hakusessa, mutta tarkkailemalla ja tunnustelemalla olen saanut juonen päästä kiinni. Insinöörialan terminologia ja suin päin projekteihin hyppääminen on ollut toisinaan haasteellista, mutta siihen on toimiston rennosta ilmapiiristä ollut apua: hassuja kysymyksiä voi esittää ilman, että leimautuu tyhjäpääksi.

Erityistä kiitosta Hetalta saa etätyöjärjestely, minkä ansiosta keskittymistä vaativiin tehtäviin, kuten raporttien laadintaan, voi paneutua kunnolla. Myös Hetan intohimo rugby-harrastusta kohtaan on noteerattu ja johdon joustava suhtautuminen pelireissuja ja harjoitteluvapaita kohtaan ja toisinaan jopa pienimuotoinen sponsorointi lisäävät arvostusta työnantajaa kohtaan. Hetalla on vahva luottamus ammatillisen kehittymisensä suhteen ja hän kaipaa jatkuvasti haasteita työrintamalla. Suunnitelmiin toimiston uusista aluevaltauksista hän suhtautuu mielenkiinnolla ja uskoo niiden parantavan sitoutumistaan entisestään.
 

 

A-Insinöörit

Saanio & Riekkola Oy, Laulukuja 4, 00420 HELSINKI, puhelin 09 530 6540, faksi 09 566 3354
Sähköposti (toimisto) saanio.riekkola@sroy.fi Sähköposti (työntekijät) etunimi.sukunimi@sroy.fi